Το βιβλίο ‘Ακουστικός Σχεδιασμός Χώρων’ των εκδόσεων University Studio Press, πρωτοκυκλοφόρησε το 1990 ως διδακτικό βοήθημα του μαθήματος ‘Η Αρχιτεκτονική του 'Ηχου, του Θορύβου & της Μουσικής’ το οποίο διδάσκεται στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Η δεύτερη έκδοσή του το 2005, εκτός από την αναγκαία ανανέωση της ύλης, επιχείρησε να βελτιώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την αναγνωσιμότητα του βιβλίου, αλλά και την ευκρίνεια επικοινωνίας του αναγνώστη με το υλικό και μέσα από την αναδιάταξη των περιεχομένων.
Στη νέα αυτή τρίτη έκδοση, έχουν προστεθεί 4 κεφάλαια που δεν υπήρχαν στη προηγούμενη. Στην αρχή του βιβλίου προστέθηκε ένα ιστορικό του ήχου που ξεκινάει από το μεσαίωνα και σταματά κάπου στην αρχή της ψηφιακής εποχής. Είναι βασισμένο σε υλικό από το διαδίκτυο με σκίτσα, γκραβούρες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τις πιο σημαντικές στιγμές της επιστήμης του ήχου. Τα επόμενα επτά κεφάλαια πραγματεύονται τις φυσικές ιδιότητες του ήχου, τον ήχο σε κλειστούς χώρους, τα ηχοαπορροφητικά υλικά, τον ακουστικό σχεδιασμό, τις αίθουσες ομιλίας, τις αίθουσες μουσικής και τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. ‘Εγινε αναδιάταξη με τη προσθήκη νέων υλικών, κατασκευών, διατάξεων και χώρων παραστάσεων καθώς και όλων των νέων επιστημονικών δεδομένων στο τομέα της ακουστικής. Τα τρία νέα κεφάλαια αφορούν τους υπαίθριους χώρους παραστάσεων (θεάτρου και μουσικής), τα ωδεία (ακουστική μικρών χώρων και στοιχεία ηχομόνωσης) και τέλος τα στούντιο ηχογραφήσεων (του χώρου ηχογράφησης και των δωματίων ελέγχου). Η εκτεταμένη βιβλιογραφία, συμπεριλαμβάνει:τα παληά σημαντικά συγγράματα, τις πρόσφατες επιστημονικές εκδόσεις, λίστα με ιστοσελίδες και ιστοσελίδες διεθνών γραφείων ακουστικής. Συνυπάρχουν τα λογισμικά ακουστικής χώρου μαζί με τούς low-tech πειραματισμούς του παρελθόντος.
Το βιβλίο, με την ευρύτερη αποδοχή του, εξελίχθηκε σε εγχειρίδιο ακουστικού σχεδιασμού των μελετητών της ακουστικής χώρου. Η χρησιμότητα του βιβλίου επεκτείνεται και σε μια ευρύτερη ομάδα ειδικών οι οποίοι ασχολούνται με τον ήχο γενικότερα όπως είναι οι μηχανικοί, οι μουσικοί, οι φυσικοί κ.ά.
'Ενας αρχιτεκτονικός χώρος που διαθέτει άριστα ακουστικά χαρακτηριστικά είναι τελικά ένα μοναδικό μουσικό όργανο με ενσωματωμένους τους ακροατές.
No comments:
Post a Comment